מציאות מדומה, או באנגלית – Virtual Reality הוא לא מוצר טכנולוגי חדש – נחשפנו אליו לראשונה בשנת 2012 ואת כל תחום מציאות המדומה הובילה חברת Oculus האמריקאית.
החברה כיוונה את הטכנולוגיה שלה לתחום הפנאי – משחקי מחשב וחווית משתמש במציאות מדומה וזאת בעזרת "קסדה" שכוללה מעין משקפת עם מסך נפרד לכל עין מה שיוצר תחושת "עולם אחר" – ובעזרת שני בקרים, אחד בכל יד ניתן לנווט במשחק או במערכות טכנולוגיות נוספות ששוב – נועדו בעיקר לפנאי.
בשנים האחרונות עולם המציאות המדומה עבר פיתוח משמעותי וזאת בעיקר בשל רכישת חברת Oculus על ידי Facebook – ואכן מארק צוקרברג ראה את עולם המציאות מדומה דרך משקפיים ורודות, משקפיים שרואות שימוש בטכנולוגיה לא רק למטרת פנאי אך למטרות למידה והדרכה.
כיום מערכות מציאות מדומה, של חברות רבות מלבד Oculus, משמשות חברות, ארגונים, עסקים וקבוצות פרטיות למטרות של תרגול, למידה והדרכה.
בין אם זה עולם הרפואה – בו המתמחה יכול להרכיב משקפיים ולראות את גוף האדם בתלת מימד להבנה מירבית, או בין לעולם הביטחון הלאומי – שם חייל יכול להרכיב משקפיים ולתרגל מגוון סיטואציות של קרב ועד לעולם הביטחון האזרחי – בו כבאי יכול להרכיב משקפיים ולהיכנס לתוך חדר בוער ולתרגל כיבוי, סריקה וחילוץ של לכודים וזאת בצורה "קרה" כאשר הכבאי בסביבה נוחה ובטוחה ללמידה.
לסיום, מציאות מדומה התחיל כגימיק. אופציה שלא נראתה אז ריאלית למשחקי מחשב ועבודה עם מערכות הפעלה בצורה אינטראקטיבית. אבל בחלוף השנים כאשר פוטנציאל המציאות המדומה התגלה, התברר כי מדובר בטכנולגיה שיש בה פוטנציאל להצלת חיים במציאות עצמה – ולא רק במציאות המדומה.